1960-luvun alussa Turun taiteilijapiireissä virisi aktiivinen keskustelu työtilojen puutteesta ja taiteilijan työskentelyolojen parantamisesta. Keskustelun johti siihen, että vuonna 1965 perustettiin Turun ateljeetalosäätiö.
Säätiön perustajia ja edustajia hallituksessa olivat Turun kaupunki, Turun taideyhdistys ry, Turun taiteilijaseura ry ja Arte ry ja Opetusministeriö.
Säätiön sääntöjen perusteella tarkoituksena oli ”joko ilmaisten tai halpavuokraisten ateljee- ja asunto-ateljeehuoneistojen hankkiminen ja vuokraaminen määräajaksi lahjakkaille aktiivisesti taiteellista työtä harjoittaville turkulaisille kuvataiteilijoille siten, että vaihtuvasti mahdollisimman moni heistä pääsee tästä edusta osalliseksi.”
Pitkään jatkuneen valmistelun ja rahoituksen etsinnän jälkeen säätiö rakennutti kiinteistön Turun Kastun kaupunginosaan, Parrantie 16:een. Rakennushanketta rahoittivat muun muassa opetusministeriö 100 000 markalla ja Turun kaupunki 140 000 markalla, loput kustannukset katettiin lainalla. Rakennustyö alkoi vuonna 1966, ja ensimmäiset asukkaat muuttivat sisään vuonna 1968.
Ateljeetaloa oli kauan odotettu ja paikalliset taiteilijat odottivat varmasti jännittyneinä ensimmäisiä asukasvalintoja. Mutta myös pettyneitä mielipiteitä ilmeni tilojen toteutuksesta ja etenkin vuokratasosta.