Skip to main content

Paviljonki

Viimeinen näyttö eli pop up -galleria Parrantien pihassa syksyllä 2021

Parrantien Paviljonki rakennettiin  sinisistä ovista, jotka olivat taiteilijatalon erityistuntomerkki.  Pikkuruinen Paviljonki oli tilana suljettu, kuten taiteilijoiden koditkin aikanaan, mutta tuotteliaan taiteilijayhteisön tapaan sen tarjoama kuvataidesisältö oli silti kenen tahansa paikalle saapuvan nähtävillä. 

Viimeinen näyttö – Parrantien taiteilijatalon avoimet ovet -projekti palkittiin keväällä 2021 Turun kaupungin kaunistamisrahaston kilpailussa. Kilpailu oli suunnattu turkulaisille visuaalisen alan ammattilaisille. Tarkoituksena oli järjestää eri puolille kaupunkia kiinnostavia taidetapahtumia, osana Turku – Euroopan kulttuuripääkaupunki -kymmenvuotisvuotisjuhlaa.

Alkuperäinen idea oli siis kutsua ateljeetalossa toimineet taiteilijat entisiin työtiloihinsa ja antaa heille vapaat kädet rakentaa tiloihin omannäköisensä teoskokonaisuus. Näyttelyn lisäksi turkulaisilla olisi ollut mahdollisuus tutustua myös taiteilijatalon arkkitehtuuriin. Ateljeetalo oli ollut tyhjänä vuodesta 2017 sisäilmaongelmien vuoksi ja odotti purkupäätöstä. Valitettavasti lupa purkamiseen myönnettiin alkukesästä ja näyttelyhanke jouduttiin peruuttamaan.

Onneksi Turun kaupungin kulttuuripuolen viranhaltijoilta löytyi ymmärrystä ja mielenkiiintoa ja hanke sai  jatko-ajan: Parrantien ateljeetalon taiteilijoista, heidän taiteestaan, arkkitehtuurista, säätiöstä ja taiteilijayhteisön elämästä koottaisiin digitaalinen muistomerkki ja Viimeinen näyttö -näyttely  tiivistettäisiin Parrantien Paviljonkiin. Paviljongissa oli vuoden 2021 elo-syyskuun aikana nähtävänä  ateljeetalossa asuneiden kuvataiteilijoiden teoksia vaihtuvassa näyttelyssä.

Lue lisää projektista

Uutisointia ja kommentteja