Nimi

Mari Metsämäki

Syntymävuosi

1971

Koulutus

Oriveden opisto, kuvataidelinja;
Turun Piirustuskoulu;
Teuvan ammatillinen aikuikuiskoulutuskeskus, koristeveistolinja
Turun Taideakatemia, kuvataiteilijan amk tutkinto;
Kuvataideakatemia, kuvataiteen maisteri,

Ammattinimike

Kuvataiteilija

Asunut ateljeetalossa vuosina

2016-2017

Lisätietoa

mari.metsamaki@suomi24.fi

KotisivutKuvataiteilijamatrikkeli

Millaisia työhuoneita sinulla on ollut urasi aika

Minulle työhuoneen alkumuoto on oma huone, jossa maalaan, askartelen ja nukun. Sänky siis materiaalisilpun ja käryn keskellä. Tämän hetkinen melko tilava kerrostaloasuntoni on tätä tyyppiä.
Olen käyttänyt työhuoneena vanhempieni maatilan tyhjilleen jäänyttä kuivurirakennusta. Noin 600m2. On pimeä, pölyinen, kylmempää kuin ulkona, ei vettä, ei kavereita eikä paljoa muutakaan. Rakennus on vähän kuin oma, muille näkymätön, maailmansa. Vietin siellä 30 vuotta.
Silloin tällöin minulla on ollut pätkiä, Barkerin seudun työhuoneet ja Kuvataideakatemia Helsingissä, kun on ollut asunto ja työhuone erillään ja muita taiteilijoita ympärillä. Tilanne on ollut kiva, terveellinen ja tuottelias. Siisti koti ja vertaistukea. Minusta vaan ryhmässä toimiminen rajoittaa taiteellista vapautta.

Mitä työskentely ja asuminen Parrantiellä on sinulle merkinnyt

Laitoin asuntohakemuksen Parrantielle ihan muuten vain. Verkot vesille, kalastelua. Ja tärppäsi! Sinut on valittu asumaan 10 vuodeksi ateljeeasuntoon 75m2,/ 250e/kk. Tarjous josta ei voinut kieltäytyä.
Tein juuri toista ”tarjousta josta…”, viittä monimutkaista tekstiilitaulua Turun Tuomiokirkon lasten alttarikaappiin. Molemmat hommat hieman läsähtivät. Parrantie tyhjennettiin kokonaan ja lopullisesti vuoden päästä ja alttaritauluista ei mennyt kuin maine. Oikea The work from hell! Niinsanotusti.

Miten koit muuton?

Minun lähtöni Parrantieltä 2017 oli varmasti kaikkista komein! Maanviljelijäisäni (84v.) Paattisilta tuli traktori-peräkärry-yhdistelmällä hakemaan muuttokuormani ja teki tällä ajoneuvollaan todella vauhdikkaan u-käännöksen Parrantien parkkipaikalla. Mahtoi ukkoa harmittaa, kun oli luullut loppusijoittavansa ärsyttävän taiteilijatyttärensä ateljeetaloon, mutta asuminen jäikin yhteen vuoteen. Homeen vuoksi!