Nimi

Annika Dahlsten

Syntymävuosi

1975

Koulutus

Kuvataiteilija, Turun Piirustuskoulu 1998;
Kuvataiteilija AMK, Turun taideakatemia 2004; Animaatio-ohjaaja, medianomi AMK, Turun taideakatemia 2015

Ammattinimike

Kuvataiteilija

Asunut ateljeetalossa vuosina

2002-2017

Lisätietoa

annikadahlsten (at) gmail.com

KuvataiteilijamatrikkeliKotisivut

Millaisia työhuoneita sinulla on ollut urasi aika

Sain työhuoneen Manillasta pian Turun Piirustuskoulusta valmistumisen jälkeen, 1999. Viihdyin Manillassa kahdessa eri yhteistyöhuoneessa pitkään, aina vuoteen 2006 asti, jolloin muutin Parrantielle.

Mitä työskentely ja asuminen Parrantiellä on sinulle merkinnyt

Työhuone oli ihana, tilava ja valoisa ja kaiken lisäksi siellä oli takka. Hioimme mustan lankkulattian puunväriseksi, ja maalasimme tiiliseinät valkoisiksi, kun muutimme taloon. Työhuoneeni oli toimiva grafiikan paja, sillä erotuksella, että vältin myrkyllisiä ja kunnon ilmanvaihtoa vaativia menetelmiä. Työhuoneen rajat tulivat vastaan juuri noissa terveyden ja työturvallisuuden näkökulmissa. Minulla oli ison litografiaprässin lisäksi pieni syväpainoprässi, valotuslaitteet ja pieni serityöpiste työhuoneessani. Työskentelin pääasissa kivilitografian menetelmällä, mutta tein paljon kokeiluja ja vaihdoin tekniikkaa teoksen mukaan. Iso työhuone mahdollisti paljon ja toi omavaraisuutta. Oli myös aika inspiroivaa saada kokeilla kaikenlaista. Käytin työhuonetta oman taiteellisen työskentelyni lisäksi myös paljon puuhasteluun ja muuhun taidetyöhön. Tein lavasteet ja nuket omaan Yöperhonen -nukkeanimaatiooni siellä. Tein myös CHRZUn lyhytelokuvaan Nightsatan and the Loops of Doom pukuja ja tarpeistoa. Kuvasin työhuoneessa useita stop motion -animaatioita, rakensin jopa pienen altavalaistavan kuvauspöydän maalausanimaatioille.

Joku henkilökohtainen muisto Parrantien ajalta

Puolisoni Markku juhli pyöreitä vuosia Parrantiellä. Raivasimme ateljeen juhlakuntoon ja siellä soitti kaksi bändiä: Vihannes ja Helge Kontio & Populär. Markku sai veljeltään lahjaksi mopon, jonka veljenpoika ajoi sisään ateljeen ovesta, ajettuaan ensin korttelia ympäri, jotta matkamittariin kertyisi oikea päivämäärä.

Miten koit muuton?

Olin viidennellä kuulla raskaana, kun putkiremontin kartoituksessa syntyi epäily sisäilmaongelmista. Kun hometutkimus valmistui, oli selvää, että talosta täytyy lähteä nopeasti, ennen lapsen syntymää. Sain korvaavan työhuoneen ja löysimme asunnon. Muutto ja tavaroiden poisheittäminen raskauden loppuvaiheessa oli aika hurja puristus. Parrantien ateljeetalot olivat arkkitehtoonisesti hieno kokonaisuus. On surullista, etteivät talot kestäneet aikaa.